AMN_6314

Chitară

Chitara ori ghitara (pl. chitare, ghitare [1] ) este un instrument muzical cu coarde ciupite. Ea are un gât lung, delimitat cu ajutorul tastelor (en. frets), și o cutie de rezonanță ale cărei ambe fețe sunt plane. În lateral, se formează „umerii” caracteristici, rotunzi, care dau corpului forma cifrei 8.

Acordajul standard în cvarte perfecte (cu o singură excepție) aduce cu cel al instrumentelor din familia violei (viola da gamba, violone ș.a.).

Chitara joacă un rol important în numeroase genuri muzicale aparținând folclorului, dar îndeosebi muzicii de consum. Între aceste genuri, se numără muzica blues, country, folk, flamenco, jazz, rock și pop.

Practica contemporană include chitara cu șase corzi (acustică, mult mai rar electrică) în muzica cultă astfel: repertoriul specific este cântat la chitară „clasică” (ale cărei corzi sunt fabricate din nailon), muzica veche (renascentistă sau barocă), în lipsa unui instrument mai potrivit, se execută la chitară cu corzi de oțel, iar muzica contemporană se va executa la ambele, în funcție de indicațiile din partitură.

La chitară se poate cânta folosindu-se exclusiv proprietatea acustică a corpului chitarei (în care se propagă undele sonore create de vibrația corzilor la ciupire) sau folosindu-se un amplificator (potrivit atât la chitare electrice, cât și la cele acustice) ce crește în intensitate și modelează, în funcție de preferințele chitaristului, semnalul captat de dozele
elei„ctromagnetice montate în apropierea corzilor.

Ți-ar plăcea să explorezi sau să îți dezvolți abilitățile muzicale?
Ai vrea să te bucuri de acorduri noi și de recitaluri individuale sau/ și de grup?

Ți-ai dori să petreci un timp de calitate împreună cu alți iubitori ai acestui instrument muzical?
Dacă răspunsul tău este da, atunci te invităm să iei parte la cursurile de chitară de la Dream Art Center Iași, locul unde te vei bucura de un timp de calitate împreună cu formatorii, Cristian Zaharia și Cristi Moșuți.

Cum ne organizăm?
– O întâlnire de două ore, o dată pe săptămână;
– Cursul se adresează persoanelor cu vârsta de peste 7 ani;
– Plănuim că din când în când să ne bucurăm de muzică sub formă de recitaluri și concerte, când
vom reuni toate instrumentele muzicale studiate în cadrul Dream Art Center Iași.