Managementul stresului

Factorii stresori sunt acele influențe externe sau interne care sunt cauze ale stresului.

Într-o lume atât de solicitantă putem resimți efectele stresului fără a fi capabili să identificăm într-o manieră acurată cauza exactă a acestuia. Efectele stresului de acasă se resimt la muncă și invers.

Stresul survenit în urma situațiilor neprevăzute este de înțeles, însă nu de puține ori situațiile recurente sunt cele care ne ridică nivelul stresului. Stresul în sine este o adaptare biologică utilă, acesta pregătește organismului pentru a răspunde factorilor stresori care obișnuiau să fie amenințări reale la viața și integritate persoanei.

Răspunsul la situația stresantă diferă de la persoană la persoană și poate fi adaptativ sau neadaptativ, altfel spus el poate fi manifestat într-un mod productiv sau în unul neproductiv.

Aceasta are legătură cu punctele forte şi ambiţiile individuale, dar şi cu condiţiile sociale.

Oamenii urmăresc în primul rând să păstreze ceea ce este important pentru ei, aceștia caută să evite pierderile. Astfel, competențele în domeniul managementului stresului sunt utile pentru orice persoană, indiferent de pregătirea profesională sau domeniul în care activează.